Psi se prokýchají k rozhodnutí

10.9.2017
Citace:
Reena H. Walker, Andrew J. King, J. Weldon McNutt, Neil R. Jordan. Sneeze to leave: African wild dogs ( Lycaon pictus ) use variable quorum thresholds facilitated by sneezes in collective decisions. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 2017; 284 (1862): 20170347 DOI: 10.1098/rspb.2017.0347 - https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170905202954.htm - Alfred Brehm, Život zvířat, díl IV Ssavci, sv.III, Nakladatelství J.Otto, Praha, 1928.
Zdroj
Smečka psů hyenovitých (Lycaon pictus) u kořisti v novozélandské zoo (Brian Gratwicke [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons).

Afričtí psi hyenovití (Lycaon pictus, African wild dog) hlasují o zahájení nové lovecké výpravy pomocí kýchání. Čím více kýchnutí zazní na shromáždění smečky (social rally), tím spíš vyrazí na společný lov. Zajímavý hlasovací mechanismus funguje, pokud není jasné stanovisko vedoucí samice nebo samce. Jinak kýchnou jen párkrát a jde se.

“Náš objev, že kvorum založené na počtu kýchnutí závisí na tom, kdo je na shromáždění přítomen, ukazuje, že ne všechny psí hlasy jsou si rovné,“ říká Dr. Andrew J. King z britské Swansea University. Výzkum proběhl u pěti smeček v deltě řeky Okawango v Botswaně během 68 shromáždění.

Pes není pes

Vlastí psů hyenovitých jsou stepi subsaharské Afriky. Patří do rodu psů (Lycaon), na rozdíl od psa domácího (Canis lupus familiaris), který je vlastně vlkem (Canis). Oba náleží do stejné čeledi šelem psovitých (Canidae). Na obrázku vidíme smečku psů hyenovitých u kořisti v novozélandské zoo (Brian Gratwicke [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons).

O jejich dobře organizovaném lovu najdeme v Brehmově Životě zvířat: „Běží neúnavné úprkem v dobře promyšleném pořádku. Jsou-li první unaveni, tu jsou vystřídání zadními, kteří tím, že nadbíhali, běželo-li se v oblouku, nejsou tak vyčerpaní. Konečně jest zvěř unavena a honba ustává.“ Psa hyenovitého můžeme vidět v zoo ve Dvoře Králové, kde se v prosinci 2016 narodilo sedm štěňat.

 
Odeslat komentář k článku "Psi se prokýchají k rozhodnutí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Psi se prokýchají k rozhodnutí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace